menu
Menu

iOS Developer Go to Job Profile Index Page
Enter your e-mail address for Job-alert

(Powered by Google-group)

Must read: Check this page for many other articles and material.

Join this website

Job title : iOS Developer

Job Description : We are looking for an iOS developer responsible for the development and maintenance of applications aimed at a range of iOS devices including mobile phones and tablet computers. Your primary focus will be development of iOS applications and their integration with back-end services. You will be working alongside other engineers and developers working on different layers of the infrastructure. Therefore, a commitment to collaborative problem solving, sophisticated design, and the creation of quality products is essential.

Responsibilities :Design and build applications for the iOS platform, Ensure the performance, quality, and responsiveness of applications, Collaborate with a team to define, design, and ship new features, Identify and correct bottlenecks and fix bugs, Help maintain code quality, organization, and automatization.

Skills : Proficient with Objective-C or Swift {{depending on project requirements}}, and Cocoa Touch. Experience with iOS frameworks such as Core Data, Core Animation, etc. Experience with offline storage, threading, and performance tuning. Familiarity with RESTful APIs to connect iOS applications to back-end services, Knowledge of other web technologies and UI/UX standards. Understanding of Apple’s design principles and interface guidelines. Knowledge of low-level C-based libraries is preferred. Experience with performance and memory tuning with tools {{such as Instruments and Shark, depending on project needs}}. Familiarity with cloud message APIs and push notifications. Knack for benchmarking and optimization. Proficient understanding of code versioning tools {{such as Git, Mercurial or SVN}}. Familiarity with continuous integration.

Questions being asked in the interview :

1. Where can you test Apple iPhone apps if you don’t have the device?
Ans.iOS Simulator can be used to test mobile applications. Xcode tool that comes along with iOS SDK includes Xcode IDE as well as the iOS Simulator. Xcode also includes all required tools and frameworks for building iOS apps. However, it is strongly recommended to test the app on the real device before publishing it.

2. Does iOS support multitasking?
Ans.iOS 4 and above supports multi-tasking and allows apps to remain in the background until they are launched again or until they are terminated.

3. Which JSON framework is supported by iOS?
Ans.SBJson framework is supported by iOS. It is a JSON parser and generator for Objective-C. SBJson provides flexible APIs and additional control that makes JSON handling easier.

4. What are the tools required to develop iOS applications?
Ans.iOS development requires Intel-based Macintosh computer and iOS SDK.

5. Name the framework that is used to construct application’s user interface for iOS.
Ans.The UIKit framework is used to develop application’s user interface for iOS. UIKit framework provides event handling, drawing model, windows, views, and controls specifically designed for a touch screen interface.

6. Name the application thread from where UIKit classes should be used?
Ans.UIKit classes should be used only from an application’s main thread. Note: The derived classes of UIResponder and the classes which manipulate application’s user interface should be used from application’s main thread.

7. Which API is used to write test scripts that help in exercising the application's user interface elements?
Ans.>UI Automation API is used to automate test procedures. Tests scripts are written in JavaScript to the UI Automation API. This in turn simulates user interaction with the application and returns log information to the host computer.

8. Why an app on iOS device behaves differently when running in foreground than in background?
Ans.An application behaves differently when running in foreground than in background because of the limitation of resources on iOS devices.

(Written on: 30.10.2015)

Go to Job Profile Index Page